Čaša čiste vode
Članak poslednji put ažuriran May 22, 2022

Zašto je važno da pijemo potpuno čistu vodu? Mi smo ono što pijemo!

ivona

Kada se smanji količina vode u našem organizmu za 2%, osjećamo zamor, a kada se smanji za 9%, nastaju ozbiljni zdravstveni problemi

Tijelo odrasle osobe sadrži 35 – 50 litara vode; mozak, srce i mišići sadrže 75%, krv 83% a pluća 86% vode.

Vazduh koji udišemo mora biti potpuno zasićen vodom prije nego što uđe u naša pluća, što znači da ne možemo da dišemo bez vode.

Pravilan, balansiran sastav vode je neophodan za funkcionisanje svake pojedine ćelije. Čista voda je neophodna za optimalno funkcionisanje organizma.

Za održavanje osnovnih životnih funkcija i dobrog zdravlja, potrebno je da odrasla osoba unese u organizam 2 do 3 litra vode dnevno.

Kada se smanji količina vode u našem organizmu za 2%, osjećamo zamor, a kada se smanji za 9%, nastaju ozbiljni zdravstveni problemi.

U slučaju da organizam izgubi 10 do 20% ukupne tjelesne tečnosti, može doći do smrti.

Trovanje vodom za piće

U cilju zaštite ljudskog zdravlja, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je donijela preporuke koje se odnose na kvalitet vode za piće. Na osnovu tih preporuka, svaka država donosi svoje nacionalne standarde kojima se utvrđuje maksimalna dozvoljena koncentracija (MDK) pojedinih supstanci u vodi za piće.

Veća koncentracija određenih supstanci može ozbiljno ugroziti naše zdravlje. Da li možemo biti sigurni da je voda koju svakodnevno pijemo dovoljno kvalitetna i higijenski ispravna

Benzin, fluoridi, lijekovi, pesticidi, olovo, azbest, nitrati, čak i radioaktivni otpad – sve se to nalazi rastvoreno u vodi koju pijete.

Do sada je identifikovano više od 800 zagađivača vode. Dokazano je da mnogi uobičajeni zagađivači u manjim količinama imaju opasne posljedice po ljudsko zdravlje, jer izazivaju nelagodnost, mučninu, oštećenje jetre ili nervnog sistema, čak i rak!

Novi zdravstveni standardi se teško usvajaju. Uzmimo na primjer olovo, jedan od najčešćih teških metala u vodi za piće: 1998. godine Evropska unija je smanjila maksimalno dozvoljeni nivo olova u vodi za piće sa 50 na 10 µg/l.

S obzirom na visoke troškove i naprednu tehnologiju koja je potrebna za uklanjanje olova iz vode, snabdjevači vodom ne moraju da se pridržavaju novog standarda do 2013. godine.
U vodi se nalazi na stotine zagađivača, ali se konstantno prati koncentracija samo nekih od njih:

Mikroorganizmi – Voda je veoma pogodna sredina za razmnožavanje mikroorganizama. Mikrobiološka ispravnost vode za piće jedan je od najvažnijih pokazatelja na osnovu kojeg se određuje njen kvalitet, tačnije, da li je ona higijenski i zdravstveno ispravna. Voda za piće, pripremanje hrane i ličnu higijenu ne smije da sadrži bakterije, viruse i druge mikrooranizme, jer oni mogu biti uzročnici veoma opasnih oboljenja.

Hemijske supstance mogu uzrokovati opasna oboljenja.

  • Arsen – Povećane količine arsena mogu da izazovu hronično ili akutno trovanje, koje dovodi do promjena na centralnom nervnom sistemu, sistemima organa za varenje i za disanje, kao i na koži.
  • Olovo – Trovanje olovom može biti prouzrokovano stanjem vodovodnih instalacija. Olovo može da bude uzročnik upale nerava, oboljenja mozga, malokrvnosti i poremećaja varenja. Olovo se trajno zadržava u tkivima, naročito u moždanom, i može dovesti do trajnog oštećenja nervnog sistema.
  • Živa – Prisustvo žive i njenih jedinjenja može dovesti do opasnih posljedica kao što su: oštećenje srčanog mišića i urinarnog trakta, oboljenja organa za varenje, oštećenja kože, gubitak kose itd.
  • Kadmijum – Istraživanja su pokazala da su kadmijum i njegova jedinjenja kancerogeni. Kadmijum se primarno akumulira u bubrezima i ima dug period poluraspadanja (10 do 35 godina).
  • Pesticidi – Pesticidi sve češće dospjevaju u prirodne vode kao otpad iz industrijskih postrojenja, od drenaže poljoprivrednih površina i iz vazduha. Istraživanja su pokazala da su pesticidi veoma opasni za čoveka, posebno za centralni nervni sistem i jetru. Pored toga, mnogi pesticidi su kancerogeni.

Kompanija Zepter konstantno nastoji da kupcima ponudi proizvode koji imaju za cilj da poboljšaju njihovo zdravlje i kvalitet života. To je misija kompanije Zepter.

Flasirana voda
Problemi sa flaširanom vodomi
Pročitaj više
Voda sa česme
Svakodnevno pijete vodu iz gradskog vodovoda? Ovo morate da znate!i
Pročitaj više
Čaša čiste vode
Zašto je važno da pijemo potpuno čistu vodu? Mi smo ono što pijemo!i
Pročitaj više