Voda sa česme
Članak poslednji put ažuriran May 22, 2022

Svakodnevno pijete vodu iz gradskog vodovoda? Ovo treba da znate.

ivona

Voda je važna za naše zdravlje

Voda čini 60% naše tjelesne težine. Samo ova činjenica dovoljno govori koliko je ona važna. Ipak, većina ljudi ne unosi dovoljno tečnosti. To može ostaviti kratkotrajne ili dugotrajne posljedice, jer svaki sistem u našem organizmu zavisi od vode.

Nedostatak vode može dovesti do dehidratacije, stanja kada naš organizam nema dovoljno vode za normalno funkcionisanje.

Čak i usljed blage dehidratacije možete osjećati gubitak energije i umor, dok ozbiljna dehidratacija može imati fatalne posledice. Da biste spriječili dehidrataciju i obezbjedili svom organizmu neophodnu tečnost, pijte vodu.

Kompanija Zepter International, širom svijeta poznata po svojim proizvodima koji čuvaju vaše zdravlje i obezbjeđuju bolji kvalitet života, preporučuje: svakog dana popijte po 2 – 3 litra filtrirane vode za piće.

Kvalitet vode = kvalitet života

Voda je neophodna svim živim bićima. Sve je veća potražnja za ovim resursom, kao i konkurencija među korisnicima. Čista voda je osnovna životna potreba i kvalitet vode koju pijete direktno utiče na vaše zdravlje, a samim tim i na kvalitet života.

Gradske vodovodne mreže imaju sve više problema u snabdjevanju stanovništva čistom vodom za piće. Očekuje se da će potrebe biti sve veće, a da će vode biti sve manje.

Da li je voda sa česme bezbjedna?

Kako možete biti sigurni da je voda koju pijete čista? Iako je voda koja izlazi iz postrojenja za prečišćavanje vode potpuno bezbjedna i pogodna za piće, ona teče kroz mrežu podzemnih cijevi, koje su često veoma stare i izrađene od olova ili bakra.

U vodi iz gradskog vodovoda postoje mnogi zagađivači čija dozvoljena količina je regulisana zakonskim propisima a još je više otrova za koje ne postoje propisane dozvoljene količine.

Voda iz gradskog vodovoda prečišćava se dodavanjem dezinfekcionih sredstava, kao što su hloridi i ostale hemikalije,

Tako „prečišćena“ voda dolazi u naše domove i često je puna jedinjenja gvožđa, zato što prolazi kroz stare, korodirane podzemne cijevi, pa hrđa dospjeva u vodu koju pijemo i koristimo u domaćinstvu. Tu spadaju: arsen, olovo, kadmijum, fluorid ili bakterije, fermentirajuće supstance i virusi.

Izloženost manjim količinama uobičajenih zagađivača na duži vremenski period može dovesti do brojnih posljedica po ljudsko zdravlje, uključujući problemi sa cirkulatornim sistemom, mučninu, oštećenje jetre ili nerava, bubrezima, visok krvni pritisak i ostalim ozbiljnim zdravstvenim stajnima.

Takođe, fluorisana voda može biti opasna za vašu bebu i za pripremanje hrane za nju potrebno je da koristite filtriranu vodu za piće.

Flasirana voda
Problemi sa flaširanom vodomi
Pročitaj više
Voda sa česme
Svakodnevno pijete vodu iz gradskog vodovoda? Ovo morate da znate!i
Pročitaj više
Čaša čiste vode
Zašto je važno da pijemo potpuno čistu vodu? Mi smo ono što pijemo!i
Pročitaj više